Toen ik in 2016 een terrein voor mijn uitlaatservice, die ik toen nog had, kreeg was ik zeer gelukkig. Ik kon alle honden een veilig los loop moment geven. Wel zag ik direct een uitdaging. 75 minuten lang hetzelfde rondje lopen: daar wordt deze twee-beener niet heel blij van. Zo ontstond ‘de speurkoof’ wat eigenlijk niks meer was dan een extra stukje omheind veld met een grote verzameling bakjes, mandjes, potten en emmers. Al vanaf mijn opleiding bij de Dierenbescherming had ik een grote liefde voor dit soort zaken ontwikkeld. Van mijn mede trainers en docenten daar leerde ik al de waarde van het bewaren van grote stapels wc rollen, pvc buisjes en kinderbekers. Het was dan ook geen grote stap om dit op mijn prachtige veld neer te laten dalen.
De honden uit de groep kregen daar allemaal en op individueel niveau snuffel en speurspellen. Hoewel het enige ninja skills vergde (de groep in de gaten houden en tegelijk een hond aan het werk zetten heeft mij een aardige laser visie doen ontwikkelen), waren de honden er blij mee. Een voldane hond na afloop: daar deed ik het voor.
Toen het veld in 2020, tot grote teleurstelling van alle gebruikers die er met liefde gebruik van maakte, terug moest naar de gemeente was het voor mij duidelijk dat de waarde van het snuffelen en puzzelen zou blijven. In mijn latere bedrijfspanden ontwikkelde dit zich steeds verder. Ik zag hoe de werking van bepaalde materialen konden bijdragen aan meer zelfvertrouwen. In de afgelopen jaren ben ik bezig geweest met alles wat ik bij de honden observeerde, hoe de karakters van honden omgingen met bepaalde materialen en hoe mensen dit thuis konden toepassen, te vertalen naar een lesplan voor mede hondenemers. Er kwam steeds meer vraag naar scholing over hoe dit principe werkte en ondersteuning bij het inrichten van een ruimte of terrein. Want dat snuffelen belangrijk is weten we.. Maar hoe zit het met die andere zintuigen?
Voor mij was dan ook duidelijk dat het woord ‘snuffel’ niet in de conceptnaam moest. Snuffelen voor honden is geweldig, maar die andere zintuigen.. Die deden toch ook mee? Sinds ik weet dat ik ADHD heb ben ik steeds bewuster geworden van hoe mijn zintuigen informatie tot zich nemen. Overprikkeling én onderprikkeling liggen bij mij altijd binnen handbereik. Mijn zoektocht naar omgaan met mijn ADHD en dit in te gaan zetten als kracht (want alles intens voelen heeft heel veel voordelen) gaf tevens veel inzichten om in te zetten in mijn hondenwerk. Toen ik het gedrag van honden onder dit overprikkeling/onderprikkeling vergrootglas ging leggen kwam ik er achter dat er, naar mijns inzien, veel overeenkomsten zijn. Tijdens mijn herstel na mijn burn-out heb ik veel tijd gestoken in het beter leren kennen van mijn lijf. Wat voel ik? Waar zit het gevoel? Stress en spanning moest letterlijk uit mijn lijf. Dit deed ik door bewegen en met behulp van massage therapeuten. Ik verbeterde mijn lichamelijke balans, waardoor ik mijn lichaam beter kon sturen en leerde welke geluiden, geuren en smaken voor mij kalmerend werkte. En welke juist niet. Met het beter leren kennen van mijn lijf groeide ook mijn mentale ruimte om angst los te laten en gedragspatronen te doorbreken. Gaat nu alles altijd goed? Nee. Maar ik heb wel de tools om mij bij te sturen wanneer mijn emmer vol dreigt te raken. Dit gun ik iedereen. Mens én hond!
Dat het gebruik van de neus een positief effect op het welzijn van honden kan hebben is inmiddels bij veel mensen bekend. Maar hoe zit dat eigenlijk met de andere 4 zintuigen? De afgelopen jaren heb ik zowel als professional als ‘mens dat samenleeft met honden’ gezien wat het effect kan zijn van een goede stimulans van de zintuigen. Via korte (maar regelmatige) oefeningen leerde ik dat de emotie regulatie van de hond in bijna alle gevallen verbeterde. Dit geeft de hond enerzijds meer mentale ruimte om te leren, maar ook een snellere verwerking van nieuwe situaties en het loslaten van stress. Waar ik dit voorheen nog hier en daar in mijn lessen en sessies toepaste gebruikt ik deze manier van werken tegenwoordig als basis bij zowel coaching als gedragstherapie. Het creëert meer mentale ruimte waardoor het bewust zijn vergroten het welzijn gehanteerd kan blijven of zelfs verbeterd kan worden. Free Your Mind!